Västfront Produktion

VÄSTFRONT PRODUKTION

Vår historia


Den börjar i rockmusikens Göteborg år 1990. Musikföreningen ARRG* och rockklubbarna MAGASINET och VALVET* hade varit mitt stora engagemang under många år, men nu började de spela ut sin roll. Vi bildade då Västfront. Syftet var att driva olika ungdomsprojekt inom kultur- och miljöområdet.


Ett projekt var att få slut på fylla och bråk i Slottsskogen under Valborgsmässoafton. Det kunde se ut som ett slagfält dagen efter!

Vi ville skapa alternativ som lockade ut fler vuxna att fira vårens ankomst. Alternativ som gjorde att de stannade kvar, även när mörkret föll.

Det blev ett Valborgsmässofirande med alla åldrar i Slottsskogen och med en härlig brasa (som än i dag tänds under vilda häxors dans och rytmer). Det blev också ett häftigt utbud på Götaplatsen med Santana, Sator/Thåström, Stonefunkers som spelade och Stadsteaterns skådespelare cirklande ovan publiken i en gondol. Allt medan Konserthusets brassensemble ackompanjerade Nisse Dahlbecks och Göran Johanssons vårtal. Ja, det var en härlig tillställning som polisen bedömde som "lugnare än en vanlig fredag" de tre år vi genomförde det. Projektet kallades Götevalborg och fick ekonomiskt stöd från kommunen.


Andra projekt med ungdomar var tidningarna Nya Tider och Livslust (som båda gick i graven 1994) samt ett projekt där vi tog tag i arbetslösa ungdomar och deras idéer för ett Ungdomens Hus i centrala Göteborg. Men det var inte bara ungdomsprojekt. Slottsskogens sälar bodde trångt i sin gamla damm. Västfront och Fritid Göteborg drog igång "Operation Säldammen" Och visst gillar göteborgarna sina sälar. Projektet resulterade i en ny damm, den som de simmar i idag.


"I used to be a composer, but nowadays I'm composting". Suck! Från rockhjältens vardag ner till... Ja, vad då? Att sjunga om allt som måste förändras är väl bra, men ännu bättre borde väl vara att själv visa hur det ska gå till? Det blev projektet "Ungdomar för kompostering". Om människor fick hjälp att se hur deras matrester kunde skapa förutsättningar för nytt liv i form av egna tomater och prunkande växter - då vore det väl komplett? Det höll så länge pengar fanns i projektet men Västfront höll på att tömmas på kapital eftersom projekt är projekt.

Det var dags att göra sig oberoende av projektpengar. Med ny lokal på Såggatan i Majorna och med nya mål "he really composed this town". Det blev ett kompostsnickrande som genererade egna pengar, men även miljö- och utbildningsprojekt med Hyresgästföreningen och olika fastighetsägare: "Spaden i Jorden". Vi är nu framme vid 1995 och de första Mullbänkarna började produceras i KOMPOSTBUTIKEN.


Redan under de första årens snickrande vaknade tanken på det som skulle bli Ekobeställarna, eftersom kompostering är säsongsbetonat. Vad fyller man lokalerna med för verksamhet resten av året? Idag ryms både Ekobeställarnas och Kompostbutikens verksamheter i lokalerna.


I slutet av 2000 väcktes idéen att vi skulle erbjuda våra tjänster till Familjebostäder, dvs att vi skulle erbjuda service av våra kompostbehållare i Majorna. Det togs emot positivt och har idag växt till att omfatta både Majorna, Kungsladugård, Gåsagången men även Carl Johans församling vid Carl Johankyrkan i Majorna!


Nu växte även fler verksamhetsområden fram inom föreningen. Naturvetenskaplig journalistik, uppdrag som föredragshållare och ekoturistguide, fältinventeringar av vilda djur och en massa andra projekt.


Så är vi framme vid slutet av 2010-talet och mer och mer musik skapas.

I samarbete med Helikopter studios i Majorna och många skickliga musiker, jobbade vi fram Leif Strandhs första album Time to stand up. Nu med ett starkt innehåll rörande klimatförändringar, stå upp för vår demokrati etc.


Skivbolaget Västfront har hösten

2019 släppt albumet

Time to stand up

på Spotify och Youtube.

Musik som angår och berör.


Sånger som tidigare publicerats på Spotify har varit på svenska, men i och med klimatförändringar och ett alltmer polariserat klimat skrivs nu sångerna på engelska. Budskapen är globala, och de är viktiga att sprida.


Går allt som vi hoppas kommer Time to stand up att följas av ytterligare två album. Den som lever får se, som min mor Elsie så klokt sa.


---

Kanske är det svårt att följa vad vi inom Västfront ägnat oss åt under alla de år vi varit verksamma i Göteborg? Men det finns en röd tråd – Att bidra till ett bra liv. För allt liv. Och det är stort.


Leif Strandh

Majorna, november 2019KOMPOSTBUTIKEN/Leffe på hörnet, Såggatan 61, 414 67 GÖTEBORG, 0736/65 20 08, e-post: till kompostbutiken.com

Thåström drog även en vuxen publik till Götevalborgsfirande på Götaplatsen. Det var själva meningen med Götevalborg.

* Vår arbete i Musikföreningen ARRG, där Leif Strandh var ordförande, har satt stora spår. Här en film om en av våra rockklubbar - VALVET.

Musikföreningen ARRG bildades 1987

Edward Jansson, Göran och Staffan Lindahl, Per-Arne Pettersson, Niels Österby och Leffe vid en återsamling fler år efter att det begav sig.