Om VÄSTFRONT PRODUKTION EKONOMISK FÖRENING

Vår historia

Den börjar i rockmusikens Göteborg år 1990. Musikföreningen ARRG och rockklubbarna MAGASINET och VALVET hade varit mitt stora engagemang under många år, men nu började de spela ut sin roll. Jag bildade då Västfront. Syftet var att driva olika ungdomsprojekt inom kultur- och miljöområdet.

Ett projekt var att få slut på fylla och bråk i Slottsskogen under Valborgsmässoafton. Det kunde se ut som ett slagfält dagen efter! Vi ville skapa alternativ som drog ut fler vuxna att fira vårens ankomst. Alternativ som gjorde att de stannade kvar, även när mörkret föll.

Det blev ett Valborgsmässofirande med alla åldrar i Slottsskogen och med en härlig brasa (som än i dag tänds under vilda häxors dans och rytmer). Det blev också ett häftigt utbud på Götaplatsen med Santana, Sator/Thåström, Stonefunkers och Stadsteaterns skådespelare cirklande ovan publiken i en gondol. Alltmedan Konserthusets brassensemble ackompanjerade Nisse Dahlbecks och Göran Johanssons vårtal. Ja, det var en härlig tillställning som polisen bedömde som "lugnare än en vanlig fredag" de tre år vi genomförde det. Projektet kallades Götevalborg och fick ekonomiskt stöd från kommunen.

Andra projekt med ungdomar var tidningarna Nya Tider och Livslust (som båda gick i graven 1994) samt ett projekt där vi tog tag i arbetslösa ungdomar och deras idéer för ett Ungomens Hus i centrala Göteborg. Men det var inte bara ungdomsprojekt. Slottsskogens sälar bodde trångt i sin gamla damm. Västfront och Fritid Göteborg drog igång "Operation Säldammen" Och visst gillar göteborgarna sina sälar. Projektet resulterade i en ny damm, den som de simmar i nu.

"I used to be a composer, but nowadays I'm composting". Suck! Från rockhjältens vardag ner till... Ja, vad då? Att sjunga om allt som måste förändras är väl bra, men ännu bättre borde väl vara att själv visa hur det ska gå till? Det blev projektet "Ungdomar för kompostering". Om människor fick hjälp att se hur deras matrester kunde skapa förutsättningar för nytt liv i form av egna tomater och prunkande växter - då vore det väl komplett? Det höll så länge pengar fanns i projektet men Västfront höll på att tömmas på kapital eftersom projekt är projekt.

Det var dags att göra sig oberoende av projektpengar. Med ny lokal på Såggatan i Majorna och med nya mål "he really composed this town". Det blev ett kompostsnickrande som genererade egna pengar, men även miljö- och utbildningsprojekt med Hyresgästföreningen och olika fastighetsägare: "Spaden i Jorden". Vi är nu framme vid 1995 och de första Mullbänkarna började produceras i KOMPOSTBUTIKEN.

Redan de första åren vaknade tanken på det som skulle bli Ekobeställarna eftersom kompostering är säsongsbetonat. Vad fyller man lokalerna med för verksamhet resten av året? Ekobeställarnas verksamhet fyller nu lokalerna hela året!

Västfront är ett arbetskooperativ där flera medlemmar ska kunna medverka med sina verksamheter. Förutom försäljning av komposter och ekologiska livsmedel så ryms också musik, ett slumrande skivbolag/förlag, naturvetenskaplig journalistik, uppdrag som föredragshållare och ekoturistguide, fältinventeringar av vilda djur och en massa andra projekt. Allt med en önskan om att bidra till ett bra liv. För allt liv.

Göteborg 22 oktober 2009
Leif Strandh


P.S. 29/12-2016.
Vårt arbete inom ARRG, att tillsammans med Göteborgs kommun skapa speltillfällen för de yngre banden har satt stora spår. L.S.