Kompostservice i Majorna

Vi komposterar matrester från Familjebostäders hyresgäster
i Majorna. Sedan 2009 har våra maskar mumsat i sig ungefär
1.8 miljoner liter av dessa rester. Kvar har blivit ca 20 000 liter kompostjord som nu används till odling på gårdarna – ett lokalt kretslopp! Det betyder samtidigt att ungefär 511 ton matrester inte behövt transporteras med lastbil på Göteborgs gator.

En gång i veckan tar vi hand om de matrester som de boende samlat in. Vi komposterar det i gårdarnas egna komposter, ser till att allt funkar fint och så skruvar vi igen locken så att inget skumt hamnar där.


Servicebild

Vi jobbar helt utan fossila avtryck. Vi går eller elcyklar mellan soprum och komposter. Och maskarna äter och kalasar året om så länge vi sköter om dem, både i sommarhetta och vinterkyla.

En rolig miljöeffekt av vår kompostservice, är också att i soprummen på gårdar med egna komposter har vikten på det brännbara avfallet minskat med över åtta procent. Som att människor blivit lite mer medvetna om – och lite bättre på – källsortering.


Läs mer om gårdskomposterna i Majorna >>

Servicebild

Jag startade Kompostbutiken 1994 för att jag vill bidra till att minska belastningen på vår miljö och inspirera andra att följa efter. Det är så häftigt att idag se delar av denna vision förverkligad här i Majorna. Jag har förstås god hjälp med servicen av Peter och Jonas som idag är mycket duktiga kompostörer. Två dagar i veckan kan man se dem susa fram i Majorna på väg mot en kompost nära dig. Ser du någon av oss på gårdarna så kom fram och prata. Vi berättar gärna om hur vi och våra maskar jobbar!

... och på Norra Hisingen

Det vi uppnått i Majorna är gott och väl.
MEN VI VILL VÄXA!
Vårt koncept skapar nya gröna jobb och ger goda möjligheter till egna odlingar för ett stort antal människor. Under 2018 har vi tagit de första stegen mot det – på Norra Hisingen.

Leffe

Jag vill utbilda många fler kompostörer som kan starta kompostering där de själva bor. I någon annan stadsdel i Göteborg, eller varför inte i någon annan stad? Eller något annat land?

Är ni intresserade av att komma igång så maila eller ring mig.

Leif Strandh
oktober 2018