Odla med kompostjord

Det är roligt att odla, och man behöver inte vara en expert för att det ska funka. Det räcker med att peta ner ett par frön, och efter lite omvårdnad kommer det upp något vackert och kanske ätbart. När man dessutom använder jorden från de egna komposterna, blir odlandet en del av naturens egna magnifika kretslopp.

I våra komposter i Majorna får vi nu fin gödning i form av kompostjord. Den experimentodlar vi med i någon av våra odlingskragar på gräsmattorna utanför butiken. Så småningom sätter vi ut plantorna i vårt växthus eller i någon av alla våra odlingskragar på gräsmattorna utanför butiken.

Vi skaffar oss erfarenhet som vi gärna delar med oss av till er som vill odla. Kom och besök oss!

Tre tips

Gräv ner gödningen
Om du har en odlingskrage rekommenderar vi att du tar en bärkasse kompostjord och lägger i botten på kragen. Täck sedan med vanlig jord så kan växtrötterna söka sig ner och ta del av näringen. Vill du jordförbättra din odlingskrage så tag max två kassar kompostjord och gräv runt på senhösten när växtsäsongen är slut.

Mängd gödning
Lägg märke till att vissa växter vill ha mycket gödning (rotfrukter, tomater t ex) och vissa vill ha väldigt lite (kryddväxter t ex). Läs på om hur dina plantor vill ha det.

Tomatfröer
Bli inte förvånad om du får en massa tomatplantor när du använder kompostjorden. Tomatfröer är nämligen omöjliga att kompostera – de gror. Livsviljan är så stark hos dem.